Historia
1261 1335 1859 1956 1994
Wrocławski Rynek – serce miasta . To miejsce , od którego każdy zaczyna zwiedzanie . Jego obszar, w kształcie nieregularnego prostokąta o wymiarach 207 x 172 metry , został wytyczony już w pierwszej połowie XIII wieku . Obecny poziom Rynku pochodzi jednak z XIV wieku i jest o prawie 3 metry wyższy od pierwotnego , z czasu lokacji miasta . Swój kształt ostateczny w pierzejach ( z ok. sześćdziesięcioma kamienicami ) przybrał w XVI wieku . W centralnej części Rynku , w RATUSZU , mają swoją siedzibę władze miasta (prezydent , rada miejska) , oraz liczne instytucje wpływające na prestiż współczesnego Wrocławia . RATUSZ, to najważniejszy świecki obiekt Wrocławia . Powstawał na raty . Najpierw , pod koniec XIII wieku , wzniesiono budynek parterowy .W XIV wieku dodano pierwsze piętro z Salą Książęcą, a w wieku XV , po wielkiej przebudowie , bryła otrzymała prawie dzisiejszy kształt . XVI wiek to dla wrocławskiego ratusza czas pojawienia się renesansowych portali, płaskorzezb , w tym też czasie wieża ratusza uzyskała zwieńczenie w postaci hełmu . Na hełmie umieszczono bodaj najstarszy w mieście wizerunek herbu Wrocławia , wykonany w 1536 r. W wieży natomiast – najstarszy w Polsce dzwon zegarowy z 1368 roku . Dalsze prace wykończeniowo-konserwatorskie w XVIII i kolejnych wiekach , kwalifikują ratusz do najwyższej klasy tego typu obiektów na świecie . Elewacja południowa RATUSZA jest niezwykle bogata pod względem ornamentyki i elementów figuralnych . Zdobią je trzy wykusze z póznogotycką kamieniarką , nakryte miedzianymi hełmami . To właśnie tutaj znajduje się wejście do Mini-Browaru i Restauracji „Spiż”. Miejsce to już w ubiegłym stuleciu - ok. 1899 roku „Stadthauskeller” : Piwnica Ratuszowa - zapoczątkowało swe „gastronomiczne„ przeznaczenie . W latach dwudziestych naszego wieku kontynuowano tradycję i tu gdzie dziś znajduje się minibrowar „Spiż” , funkcjonowała „Ratuszowa” _ „Ratsweinkeller” słynąca z wyśmienitego wina . Jej historyczne wnętrze do złudzenia przypomina obecny minibrowar „Spiż”. Jego Właściciel Bogdan Spiż , ekonomista , biznesmen , technolog browarnictwa z wykształcenia i zamiłowania , przy kapitalnym remoncie zadbał o wszystkie detale historyczne .

Czasy współczesne - P O W S T A N I E „ Spiża „
27 czerwca 1992 roku otwarty został pierwszy w Polsce minibrowar i restauracja „ Spiż”. We wrocławskim Ratuszu , w jego zabytkowych wnętrzach , na oczach gości , rozpoczęto warzenie piwa „spiżowego”, którego receptury warzenia opracował sam Bogdan Spiż. W pięknie odremontowanych , pod okiem konserwatora , zabytkowych wnętrzach , stworzony został zespół usługowo-produkcyjny, który tworzą : restauracja , minibrowar , letni , piwny ogródek , sklepik z firmowymi upominkami oraz pub piwny . To właśnie w nim umieszczony jest niezwykle ciekawy w formie kocioł warzelny oraz kadż filtracyjna . Inne urządzenia technologiczne goście obserwują przez szklane ściany . Dziś w „Spiżu” produkuje się 6 gatunków piwa . Równie znany i lubiany przez gości , jest ciemny chleb z firmowym smalcem , dodawany do każdego „spizowego” piwa .
W czerwcu 2005 roku powstał kolejny minibrowar w Katowicach , o całkowicie odmiennym stylu . Katowicki – w młodzieżowym , nowoczesnym klimacie , wrocławski – rustykalny , zabytkowy , a każdy adresowany do tych samych odbiorców : wielbicieli piwa świeżego , żywego , niepasteryzowanego , niefiltrowanego – „ spiżowego”.